CV HAZIRLARKEN YAPILAN HATALAR
CV, yani özgeçmiş diğer bir açılımı ile söylemek gerekirse curriculum vitae… Bizim ona ne dediğimizden çok hayatımızı nasıl etkilediği bizim için her zaman daha önemli olacak. Doğru bir şekilde hazırladığınız CV sizi istediğiniz işin mülakatına götürecektir. Bu da istediğiniz işe yaklaşmanın bir adımı olacak. Tabi mülakat süreci artık sizin elinizde...
Aşağıda iş arayan insanların CV hazırlarken yapmış olduğu hatalardan bahsedeceğim.
1-Yaptığınız alakasız işleri CV’nize eklemeyin.
Daha önce şoförlük yaptığınızı anlatmanız istediğiniz mühendislik alanındaki iş arayışınızı olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden her ne kadar çalışmak ayıp değilse de kendi alanınıza yönelik iş tecrübelerinizi paylaşmak da fayda var.
2-İngilizce seviyeniz hakkında dürüst olun.
CV’nize ingilizce seviyenizi çok iyi yazıp, ingilizce konuşmanız gereken bir telefon görüşmesinde telefonu müşterinin yüzüne kapatmayın. Er ya da geç bildiğiniz yada bilmediğiniz her şey ortaya çıkacaktır.
3-Gittiğiniz her okulu Cv’nize yazmayın.
En baştan başlayarak gittiğiniz ilkokulu dahil yazmak zorunda hissetmeyin, sonuçta dünyaca ünlü bir ilkokul değilse J
4-Referansları dikkatli yazın.
Bir referans listesi oluşturup bunu düğün davetli listesine çevirmeyin.J
Eski arkadaşlarınızdan ailenizin tanıdıklarına kadar yazmak zorunda hissetmeyin kendinizi. Sektörden veya daha önce çalışmış olduğunuz iş yerinden 1-2 kişiyi eklemeniz yeterli ve etkili duracaktır.
5-CV’niz de gereksiz uzatmalar yapmayın.
Öyle bir CV düşünün ki otobiyografi bile yanında daha az detay verir. Uzun bir CV hazırlamış olmanız sizi görünmez kılar, çünkü karşı tarafın vaktinden çalarak verimsizlik göstergesi olabilirsiniz. Az ama öz bilgilerle yola devam edin.
6- CV diline önem verin.
En akıcı konuştuğunuz veya kendinizi en iyi ifade ettiğiniz dil hangisi ise onun üzerinden bir CV hazırlamanız kendiniz için verebileceğiniz en doğru karar olacaktır.
7- Kısa süreli iş tecrübelerinizi yazmayın.
Daha önce girdiğin iş yerinden hatasız bir şekilde 2 ay içerisinde ayrılmış olsan da bunu karşı tarafın düşünecek ve değerlendirecek olduğunu düşünmüyorum. Eğer bir iş yerinde staj haricinde 6 aydan az çalıştıysanız bunu yazmanızın bir anlamı yok, aksi takdirde iş veren sizin sadık bir çalışan olmadığınızı düşünebilir.
8- Gereksiz hobilerden kaçının.
Nasıl mı ? Yüzmek, kitap okumak, müzik dinlemek bunların hobi olduğunu sanırım tüm iş arayanlar biliyor. Ancak bunlar bir iş verenin dikkatinde veya umrunda olmayacağından CV’nize bunları yazarak klişe bir iş arayan olmayın.
9- Yetenek mağduru olmayın.
Yeteneklerinizin yazdığı kısımda eğer hala Word, Excel yazarak yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız tamamen yanılıyorsunuz. Bunlar artık çağımızın gerekliliği yani aslında her iş arayanda olması gereken klişeleşmiş yetenekler, o yüzden yetenek yelpazenizi daha farklı ve etkileyici yönlerde açın.
10- Fotoğraf seçiminizi doğru yapın.
Nişan fotoğrafınızı bir CV fotoğrafı yapmaktan kaçının. Bu tarz çekilen fotoğrafları paylaşıyor olmanız sizi acemi gösterir. CV’nize fotoğraf koymak zorunda değilsiniz ancak yer vermek isterseniz de daha profesyonel bir fotoğraf tercih etmelisiniz.