top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

İK uzmanları CV’niz hakkında ne düşünüyor?

Güncelleme tarihi: 28 Eki 2021


İş arayan adayların aklında genellikle, “İK uzmanları acaba özgeçmişimi beğeniyor mu?”, “Özgeçmişim İK profesyonelleri tarafından nasıl algılanıyor?” soruları yer alır. Bu içğüdüden yola çıkan İK ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, iş arayan adayların kendi CV’leri hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak amacıyla 200’e yakın İK profesyonelinin yanıtladığı bir anket düzenledi. Anketin sonuçları İK uzmanlarının adayların CV’lerinde olması ve olmaması gerekenler konusunda fikir veriyor.


Mülakatlara Çağrılma Aşamasında CV’nin Önizleme ve Değerlendirilmesi” başlıklı yaptığım ankete yaklaşık 200 İK uzmanı katıldı. Bu anket sonuçları iş arayanlara fikir vereceği gibi İK uzmanlarının da birbirlerinin görüşlerini öğrenmesi anlamında faydalı olacak. Anket kapsamında İK profesyonellerine yöneltilen sorular, bu soruların cevapları ve çıkan sonuçlara ilişkin değerlendirmelerim şöyle:


CV formatı nasıl olmalıdır?

İK uzmanlarının çoğunluğu kişiye özel CV olması gerektiğini düşünüyor. Her bireyin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin CV’de yer alması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar özgeçmiş içeriğinin de çok önemli olduğunu vurguluyor. Beyaz yaka uzman ve yönetici pozisyonları, bu konuda daha hassas ve konunun öneminin farkında. Mavi yaka ve ara pozisyonlarda ise iş arama kanallarının formatı yeterli olarak görülebiliyor. Adaylara tavsiyem, eğer kendilerine özel bir CV’leri yoksa kendilerine uygun, hedef odaklı bir CV’yi en kısa zamanda hazırlamaları yönünde.




İK profesyonellerin bu konuya ilişkin yorumları şöyle:

  • Bir özgeçmişte önemli olan, adayın bilgilerine hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmak. İçeriğin doğru yansıtıldığı ve okunması kolay bir CV olması gerekiyor.

  • Yaratıcılık gerektiren pozisyonlarda, adayın CV formatı elbette önem kazanıyor. Ancak CV’de asıl önemli olan şey içeriği. Görev tanımı, eğitim detayları gibi. Ayrıca verilen bilgilerde herhangi bir tutarsızlık olmaması önemli.

Adayların CV’lerinde biçim olarak nelere dikkat edersiniz?

Düzenli özgeçmiş, İK uzmanların aradığını bulmaları açısından çok önemli. Ayrıca verilen cevaplardan uzmanların imla hatalarını da dikkate aldıklarını görüyoruz. Bu nedenle adayların CV’lerini yazarken hem CV düzenine hem içeriğe hem de imlaya dikkat etmeleri oldukça kritik. Bir kısım İK uzmanı yazım formatlarının da düzenli ve standart olması gerektiğini ankette belirtirken, bir kısım İK profesyoneli ise yaratıcı veya renklendirilmiş CV’lerin bir artısının olmadığını, önemli olan şeyin CV’deki içerik olduğunu vurgulanıyor. Bu anlamda yaratıcı CV’lerin yaratıcılık gerektiren pozisyonlarda işe yaradığını söyleyebiliriz. Özgeçmiş, profesyonelin kendisine verdiği değer ve profesyonel markasının göstergesidir. Adaylar CV’lerini yazarken çok özensiz, dikkatsiz, hızlıca hazırlayabiliyor. Bunun yanında bir müddet sonra kendi yaptığı işleri de görmezden gelebiliyor. Bu anlamda iş arayanın kendisini iyi analiz ederek hedef odaklı, düzene-biçime dikkat ettiği CV hazırlaması faydalı olacaktır.


İK profesyonellerin bu konuya ilişkin yorumları şöyle:

  • İmla, fotoğraf, iş deneyimlerinin tarih sırasıyla yazılması ve CV’nin düzeni CV’ye verilen özeni gösteriyor.

  • Önyazı, adayları İK olarak şekillendirmemize yardımcı oluyor.

  • Özgeçmişlerin genel düzeni ilk izlenim için önemli. Yazım hataları ya da dağınık içerik, kişinin deneyimi ne kadar kuvvetli olursa olsun olumsuz etki bırakıyor.

Özgeçmişte fotoğraf olmalı mı?

İK uzmanlarının büyük çoğunluğu özgeçmişte fotoğraf görmek istiyor. Fotoğrafın gerekliliği, pozisyona göre değişirken CV’de yer alacak olan fotoğrafın mutlaka profesyonel olması gerekiyor. Bazı uzmanlar ise fotoğrafın CV’den kaldırılması gerektiğini belirtiyor.


İK profesyonellerin bu konuya ilişkin yorumları şöyle:

  • Adayla yüz yüze görüştüğümüzde fotoğrafın olmaması önemli değil. Ancak adayın özgeçmişini daha sonra değerlendireceksem fotoğraf önem kazanıyor.

  • Özgeçmişte fotoğrafın olması adaylarla iş görüşmesi yaptıktan sonra onları hatırlayabilmemizi sağlıyor. Fotoğrafı CV’sinde yer almayan adaylar bazen zor hatırlanabiliyor.

  • Günümüzde halen fotoğraflı özgeçmişler dikkate alınıyor. Ancak fotoğrafın CV’den kaldırılması gerekiyor. Çünkü kişinin deneyimi, başarısı fotoğrafın gölgesinde kalabiliyor.

Eğitimler, sertifikalar ve seminerler sizin için önemli mi?

İK uzmanlarının bir kısmı alınan eğitimlere/sertifikalara direkt olarak odaklanmazken, diğer bir kısmı işe alım yapılacak pozisyona göre eğitim/sertifika bilgisini sorguluyor. Özellikle teknik ve özel pozisyonlarda alınan eğitimlere mutlaka dikkat ediliyor. CV’de yer alan bir günlük veya yarım günlük seminerler ise dikkat çekmiyor. Bu konu özellikle öğrencilerin ve kariyerinde ilerleyen uzmanlar için önemli, çünkü CV’nizde her eğitimi yazmanız değil çalışmayı hedeflediğiniz pozisyon için gerekli eğitimleri yazmanız gerekiyor.


İK profesyonellerin bu konuya ilişkin yorumları şöyle:

  • Seminerlere katılmak günümüzde önemli, fakat gereksiz, her türlü eğitime katılmak kişilerde beklentiyi artırıyor. CV’ye katkısı olan eğitimler dikkat çekiyor.

  • Teknik bir